Bebekler en kıymetli ve özel hassasiyet gerektiren varlıklarımız. Gerek devlet politikaları gerekse doktorların da sürekli dillendirdiği bir durum, anne sütünün bebeğin gelişimindeki hayati durumudur. Bunun sebebi ise anne sütünün dönemlere göre oranlandığın da, anlayacağınız üzere bebeğin en sağlıklı gelişimi için hayati önem taşıyor olmasıdır. Bu ise;
- İlk 6 ayda bebek gelişim ve yaşam enerjisinin tamamını
- 6 ve 8 aylar arasındaki dönemde %70 enerjisini
- 9- 12 aylar arasında %50
- 12-24 aylar arasında da %40 enerjiyi bebek anne sütünden elde etmektedir.

Sütü olmayan anneler istisnalar olup anne sütünün ilgili aylardaki önemini annelerin özenle hayata geçirmeleri, ileri dönemlerde sağlıklı bireyler için oldukça önem arz etmektedir.
Bebek Beslenmesinde Bilinmesi Önem Arz Eden Durumlar
Bebekler daha anne karnındayken anne ve onlarla iletişime geçen kişilerle anlaşır haldedirler. Ama bebekler 3. aylarına kadar uzağı görme yetileri gelişmediği için yakınlarında olmanız sizinle iletişime geçip, bağırmasına ve hıçkırık krizlerine girmeden size acıktığını ifade etmesinde önemli bir faktör. Bebeğin iyiliği için ağlaması ve emzirme ihtiyacı belirtmesinde de dikkatli olunmalıdır. Aksi halde obezite belirtileri ortaya çıkabilir. Bu iki konuda dikkat etmek, bebeğin ileri dönemlerindeki yetişkin beslenme alışkanlığını ve dolayısıyla hayat kalitesini etkileyecektir.

Sağlıklı bir birey olarak hayatına devam etmesi her ailenin çocuğu için isteyeceği bir durumdur. Dikkatli olmak ve çocuğa anne sütünü yeteri ve dengeli miktarda vermek gerekir.
Ek Gıdaya Geçiş Süreci Önemlidir
Ek gıdaya geçiş, doktorunuzla koordineli gerçekleştirilmeli. Ek gıda geçiş süreci, bebeğin damak tadının tespiti ve alerjik reaksiyonları için de bir belirleyici süreçtir. Unutmayın ki bebekler ile ilgili yapılan bulgular yeni bir tada 8-12 denemelik süreçlerle oluşabilmektedir.

Yavaş yavaş ve gittikçe arttırılan porsiyonlar şeklinde bir geçiş olması da tavsiye edilendir. Zira bebeğinizin her şeyi gibi midesi de zamanla daha gelişecek ve yeni gıdalara uyum sağlayacaktır. Bu durum yemek alışkanlığı kazanması ve çocukluk döneminde doğru gıdalar ile beslenmesini sağlayacaktır. Ağaç yaşken eğilir sözü dikkatli şekilde uygulanmalıdır. Buna göre dengeli beslenme alışkanlığı, bebeklik döneminde kişiye kazandırılmalıdır.
0 Comments